انسان جایزالخطاست و همه ما مرتکب گناهانی می‌شویم که برایمان پشیمانی به همراه دارد. گاهی این گناهان کوچک و گاهی آن‌قدر بزرگ است که فکر می‌کنیم هیچ وقت بخشیده نمی‌شوند.

آیا نمازی وجود دارد که با خواندن آن امید به بخشیدن گناهان داشته باشیم؟ غیر از نماز برای بخشیدن گناهان چه کاری می‌توانیم انجام دهیم؟در ادامه به این سوالات پاسخ داده می شود.


نماز توبه به نقل از کیست؟

نماز توبه از پیامبر (ص) روایت شده است. ایشان این نماز را در ماه ذی‌القعده به اصحاب خود آموزش دادند و فرمودند:

«هیچ مسلمانی نیست که این نماز را بگذارد جز این که از آسمان به او ندا شود: ای بنده خدا! توبه تو پذیرفته شد و گناهان تو بخشوده؛ اینک کار خویش را از نو آغاز کن. فرشته‌ای نیز از فرود عرش به او می‌گوید: ای بنده خدا! خوشا به حالت، مبارک باد بر تو و بر خاندان و خانواده تو.

دیگری به او ندا می‌دهد: ای بنده خدا! باک مدار که خصمان و مدعیان خود در قیامت را، خرسند ساختی. دیگری ندا می‌دهد: ای بنده خدا! با ایمان بمیری، دین از تو دور مباد و قبرت گسترده و نورانی باد.

دیگری می‌گوید: ای بنده خدا! پدر و مادر از تو خرسندند، گناهان آن‌ها و گناهان تو و گناهان خاندان تو بخشوده است و روزی تو در دنیا و آخرت گسترده است و جبرئیل به او ندا می‌دهد: دل خوش دار، من همراه با فرشته مرگ (ملک‌الموت) نزد تو خواهم آمد و به او فرمان خواهم داد که با تو مهربان باشد؛ تا مرگ، تو را هیچ نیازارد و روح از جسمت به آرامی و خوشی بیرون رود.


نماز توبه چگونه خوانده می‌شود؟

اگر واقعاً از گناهی پشیمان هستید و از صمیم قلب می‌خواهید که توبه کنید مطمئن باشید که توبه شما توبه نصوح خواهد بود و خدا توبه‌تان را خواهد پذیرفت.

ابتدا غسل کنید.

بعد از آن وضو بگیرید.

دو نماز دو رکعتی مانند نماز صبح بخوانید و در هر رکعت بعد از حمد سه بار سوره توحید، یک بار سوره فلق و یک بار سوره ناس را بخوانید.

بعد از نماز 70 مرتبه استغفار کنید.

سپس بگویید: «لا حَولَ وَ لا قُوَّهَ إلّا بِالله العَلِیِّ العَظیمِ»

در انتها بگویید: «یا عَزیزُ یا غَفّارُ إغفِر لِی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمیعِ المؤمِنینَ وَ المُؤمِناتِ فَإنَّهُ لا یَغفِرُ الذُّنوبَ إلّا أنتَ»




نماز توبه در مفاتیح

نماز توبه در مفاتیح ذکر نشده  اما در سایر کتاب های معتبر به دو صورت نماز عفو و نماز استغفار توصیه شده است.

نماز عفو دو رکعت است و در هر رکعت بعد از حمد سوره قدر را بخوانید و بعد از سوره قدر 15 مرتبه ذکر «ربّ عفوک عفوک» را بگویید و در رکوع هم همین ذکر را 10 مرتبه بگویید و نماز را مانند نماز جعفر طیار تمام کنید.

نماز استغفار مانند نماز عفو است؛ فقط به جای ذکر بالا باید بگویید: «استغفرالله»

آثار فردی توبه در نماز توبه و استغفار

نماز به عنوان مهم ترین ذکر خداوند، دارای آثار بسیاری بر زندگی فردی و اجتماعی انسان می‌باشد. در این زیر پاراگراف با توجه به دعاها و سخنان امام سجّاد (علیه السّلام) به بیان آثار نماز توبه و استغفار می پردازیم:

امام سجّاد (علیه السّلام) در دعاها و سخنان بسیاری به بیان آثار فردی نماز می پردازند که عبارتند از: نظر خداوند به بنده ، جلب رحمت الهی خوف از خداوند، کفایت خداوند ،اطمینان قلب ، زمان مند بودن و رعایت نظم، قوّت بصیرت ، رهایی از آتش ، آبادانی شب.

تعقیبات نماز

امامان معصوم (علیهم السلام) به ویژه امام سجّاد (علیه السّلام) به این عمل حسنه، بسیار پای بند بودند و تعقیبات نمازهایشان، بسیار غنی و پر محتوا می باشد.

تعقیبات ایشان گاهی برای نمازی خاص مانند: نماز جمعه بود و گاهی برای تمامی نمازها عمومیت داشت؛ مانند: دعا برای پدر و مادر در تعقیب نمازها. محتوای تعقیبات، طلب یقین، بیان صفات پروردگار، توبه، درخواست رحمت الهی، توکّل و توسّل، خوف ورجا و... است.


ذکرهایی برای رهایی از گناهان

روایات مختلفی وجود دارد که در آن‌ها اعمال یا ذکرهایی برای توبه و دوری از گناه نام برده شده است به مجموعه ذکرهای توبه صیغه توبه می‌گویند. در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

امام صادق (ع): کسی که قبل از خواب 100 مرتبه سوره توحید را بخواند خداوند گناهان پنجاه ساله او را می‌بخشد. اگر این ذکر را تجربه کنی اثر آن را خواهی دید.

امام علی (ع): هر کس نماز صبح را بجا آورد و پس از آن 11 مرتبه سوره توحید را تلاوت کند در آن روز گناهی مرتکب نشود هرچند شیطان بخواهد.


منبع: سایت ستاره